Tao zomerretraite met Carsten Dohnke

Hart Qigong – Compassie Meditatie – Kan & Li

Voor innerlijke transformatie, genezing en spirituele groei.
Ervaar een diepe verbinding met het leven, met je energie en je bronnen.

Tao zomerretraite

 • 12 – 18 juli 2021

 • Conferentieoord De Poort in Groesbeek

 • Voor kosten, zie informatie hierna

Genieten als tijdens een vakantie

Reeds 17 jaar organiseert Carsten jaarlijks uitverkochte Kan & Li retraites in Duitsland. En nu brengt hij deze retraite naar Nederland. Geniet van een week van meditatie, zelfheling en vitaliteit in de stilte van de natuur nabij Nijmegen.

Tijdens deze zomerretraite willen we ons lichaam soepel en levendig laten worden, ons hart openen en in een innerlijke stilte aankomen. Vanuit deze verbinding met onszelf en met het leven ervaren we de meditaties van de Innerlijke Alchemie – een uiterst effectieve methode voor genezing, welzijn, innerlijke kracht en het openen van ons potentieel.

Lichaams- en ademhalingsoefeningen in de natuur, stiltemeditaties en helende mantrasessies ronden elke dag af en ondersteunen de geleide Innerlijke Alchemie meditaties.

Voor wie?

De hele week bestaat uit drie blokken:

Blok 1 en blok 2 zijn zeer geschikt voor beginners

Blok 3 met Kan & Li is geschikt voor ervaren mensen (op zijn minst 2 jaar of meer ervaring in taoïstische praktijken, innerlijke Qigong, andere meditatie of langere stilte retraites).

Meld je nu aan

Kan & Li

Kan & Li staat ook wel bekend als een (ver)gevorderde training binnen de Tao. Deze training heeft een diep effect op het fysieke lichaam maar belangrijker nog op spiritueel niveau. Een hogere staat van bewustzijn en een dieper contact met het leven.

Traditioneel bestaat de Kan & Li training voor het overgrote gedeelte uit het je eigen maken en inslijten van technieken en procedures. Dit is een intens proces en pas als je dat beheerst kunnen de diepe effecten ervan voelbaar worden. Dit is iets waar Carsten tijdens zijn eigen onderricht tegenaan liep. Hij heeft een eigen aanpak ontwikkeld met overvolle retraites tot gevolg.

Kan & Li in de puurste vorm

Wat misschien opvalt voor de kenners is dat er niet gesproken wordt over Lesser, Greater en Greatest Kan & Li. Door de persoonlijke trainingen van Carsten, zijn bedrevenheid als leraar en eigen ontwikkeling in de Tao, is er een mooie complete retraite ontstaan waar iedereen – ongeacht zijn ervaring – zélf een diepe effect van deze gevorderde training kan ervaren.

In de eerste 3 dagen van de retraite bouwt Carsten alles mooi en rustig op. Daarom is er geen specifieke ervaring met Tao of Qigong vereist, wel ongeveer 2 jaar ervaring met lichaamswerk of (stilte)meditatie.

Als je méér wilt weten over de manier van lesgeven van Carsten, klik dan hier.

Tao Hart Qigong

Blok 1 – maandag en dinsdag: Hart Qigong

De vorm van Hart qigong die wij gaan beoefenen komt uit de Shengzhen traditie en wordt “body mind are one” genoemd. Het kalmeert de geest en lost zorgen en angsten op. Je ervaart de innerlijke schoonheid van de bewegingen en tegelijk de liefde en openheid in het hart dat zich ontvouwt. De bewegingen vloeien worden steeds vloeiender, alsof men door de lucht zweeft, met de lichtheid van een kraanvogel.
De bewegingen stretchen de pezen en openen de borst- en schouderzone. Ze versterken ook de benen, de onderrug en het spijsverteringskanaal.

Blok 2 – woensdag: Compassion meditatie (taoïstische Innerlijke Alchemie deel 1)

Wil je de lasten en zorgen van het dagelijks leven achter je laten en een diepe innerlijke rust ervaren? In de meditatie van de scheppingscyclus gaan we de positieve kwaliteiten en emoties van onze organen samen laten komen in een toestand van compassion/mededogen (de essentie van de Fusie II praktijk). In de stille hartmeditatie kom je nog dieper in je hart aan en kan je ervaren hoe het hart zich als een lotusbloem opent.

Deel 1 van de Innerlijke Alchemie is makkelijker dan het lijkt. Het leidt tot een diep innerlijk evenwicht – het is een gevoel dat de meeste mensen alleen maar kennen als een herinnering aan de zorgeloze kindertijd.

Tao Retraite

Blok 3 – donderdag t/m zondag: Hogere innerlijke alchemie – Kan en Li (taoïstische innerlijke alchemie deel 2)

In “Kan en Li” verenigt de liefde en energie van het hart zich met de stilte en energie van de nieren en het libido – “vuur en water verenigen zich”, zoals de Taoïsten zeggen. Dit creëert een verfijnde energie (Qi), die als een “innerlijke damp” elk van onze cellen van binnenuit voedt en verjongt en de beoefenaar in een hogere staat van bewustzijn brengt. Centraal staan diepe innerlijke contemplatie, het oplossen van het fysieke lichaam, het vertragen van het verouderingsproces en de innerlijke genezing. “Kan & Li” wordt ook wel het “huwelijk van ziel en geest” genoemd. De diepgang van deze cursus heeft een levensveranderend effect op veel deelnemers.

Voorwaarden voor deelname aan Kan en Li: 2 jaar of meer ervaring in taoïstische praktijken, innerlijke Qigong, andere meditatie of langere stilte retraites.

Elke middag geeft Carsten een Tao healing sessie met mantra’s voor alle deelnemers. Dit laat je toe om echt aan te komen, oude angsten op te lossen en nieuw vertrouwen in het leven te ervaren.

In deze Tao retraite zul je:

 • meer innerlijke vrijheid en stabiliteit vinden

 • Qigong-bewegingen en ademhalingsoefeningen leren voor een sterker, jonger en gezonder lichaam

 • genieten van een innerlijk genezingsproces

 • leren je emoties te balanceren

 • leren opnieuw verbinding te maken met je hart, je energie en je innerlijke bronnen

 • een poort naar je innerlijke wijsheid ontdekken

 • je kunnen openstellen voor een natuurlijke levensstroom

 • opnieuw verbinding kunnen maken met je innerlijke Bron – je ware aard

 • leren om je creativiteit en innerlijke potentieel te ontplooien

Meld je nu aan

De locatie

We zullen deze week te gast zijn bij conferentieoord De Poort in Groesbeek. Voor meer informatie kijk op www.depoort.org. De Poort verzorgt ook de catering tijdens de hele week. Het is tijdens deze training niet mogelijk om buiten het conferentieoord te overnachten en/of eten.

Data en tijden

Op 12 juli om 10:00 uur gaan we van start en op 18 juli om 17:00 uur ronden we af. De tijden voor ontbijt, lunch en diner zullen we in onderling overleg afspreken.

Voertaal

Carsten zal de hele week in het engels lesgeven.

Belangrijke mededeling voor alle deelnemers

Dit seminar is voorzien als een drugsvrije retraite, d.w.z. als een innerlijke retraite. Alleen dan kan de diepte van deze sacrale praktijk zich ontvouwen. Laat alsjeblieft je dagelijks leven zoveel mogelijk achter je, als je écht de diepte in wil. Neem geen werk mee en vermijd het gebruik van je mobiele telefoon. Tijdens de Kan & Li lessen zullen we ook momenten van stilte delen – vooral direct na de geleide meditaties.

De investering

Je kunt verschillende keuzes maken:

 • 7 dagen, blok 1, 2 en 3: € 730,- vroegboekkorting € 630,- (als jouw aanmelding uiterlijk 30 april binnen is)

 • 2 dagen, alleen blok 1: € 220,-

 • 3 dagen, blok 1 en 2: € 320,-

 • 5 dagen, blok 2 en 3: € 535,-

Als je mee wilt doen aan het blok Kan & Li, adviseren we je om de hele week mee te doen.

Er is geen vroegboekkorting als je inschrijft voor een deel van de training. Zodra jouw aanmelding binnen is, ontvang je een factuur. Pas als jouw factuur binnen de daarvoor gestelde termijn is betaald is jouw deelname zeker. Bij overschrijding van de betalingstermijn op de factuur, vervalt de vroegboekkorting. Bij annulering van de vroegboeking ná 30 april blijft een annuleringsvergoeding van €80,- verschuldigd, tenzij je iemand anders in jouw plaats kunt aanmelden.

Het verblijf moet je apart boeken. Daar krijg je van ons nog informatie over. De verblijfskosten zullen apart in rekening worden gebracht en zijn afhankelijk van de gekozen opties. We kunnen hier dan ook geen precieze prijzen voor geven, maar je moet rekenen op ongeveer de volgende bedragen inclusief overnachtingen, ontbijt, lunch, diner, koffie en thee:
1 persoonskamer 7 dagen €670,-
2 persoonskamer 7 dagen €610,-
Eigen tentje 7 dagen €450,-

Dit zijn prijzen bij benadering. In de loop van het voorjaar zullen de definitieve prijzen bekend zijn.

Carsten Dohnke & Dewi de Waele

De leraren

Carsten Dohnke verkent traditionele en hedendaagse manieren om een diepe verbinding tussen lichaam en geest te maken. Zijn manier van lesgeven komt voort uit de mystieke Weg van de Tao. Hij is in staat mensen dichter bij hun hart te brengen, bij wie ze werkelijk zijn. Hij is ervan overtuigd dat de Tao niet iets is dat ver weg ligt, het is het leven zélf dat zich voortdurend creatief ontvouwt.

Hij wil de Tao voor iedereen tastbaar maken, en tools aanreiken voor ons dagelijks leven, geluk, gezondheid en innerlijke groei; Zijn seminaries hebben steeds focus op wat ons moderne leven en de wereld van nu nodig heeft, tegelijk steeds toegewijd aan de oude wijsheidstradities.

Carsten creëert een veilig en inspirerend energieveld, waar ieder zich in eigen tempo kan ontwikkelen. Zijn teachings belichamen groei op verschillende niveaus – fysiek, emotioneel en spiritueel. Horizontaal verandert onze blik op onszelf, onze problemen, de buitenwereld, en verticaal op hemel en aarde en uiteindelijk op oneindigheid.

Hij is senior Universal Tao en Inner Alchemy instructor en heeft de laatste 30 jaar qigong-leraren en beoefenaars opgeleid.

Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring in Taoïstische praktijken, meditatie, Qigong en vechtkunst. Hij studeerde 4 jaar bij Shaolin-meesters in China, heeft een universitaire graad in Chinese studies en bracht vele jaren door met wereldberoemde Qigong- en Tao-meesters zoals Master Li Junfeng. Sinds meer dan 20 jaar en nog steeds, assisteert en vertaalt hij voor Master Mantak Chia (Universal Tao).

Hij studeerde ook westerse wetenschappen, anatomie, therapiewerk en filosofie.

Tijdens de Tao Zomerretraite wordt Carsten geassisteerd door zijn partner Dewi De Waele.

Dewi geeft Qigonglessen in Duitsland en Nederland.

Sinds 2015 ondersteunt ze de cursussen, retraites en lerarenopleidingen van Tao Hamburg in Duitsland, België en Nederland.
Dewi’s lessen komen voort uit een ondersteunende yin-ruimte (gevoel van stilte en rust) waardoor de deelnemers zich rustig, veilig en geïnspireerd kunnen voelen tijdens hun reis naar hun innerlijke kern.

Geïnspireerd door haar reizen en (stilte) retraites in Azië, gecombineerd met haar basis in beweging en therapie, streeft ze naar een compassievolle aanwezigheid die de groep ondersteunt.

Meld je nu aan