Zomerretraite 2023

10 – 16 Juli 2023

Conferentieoord De Poort, Groesbeek, Nederland

Fusie 1, 2, 3 en Kan & Li

met Carsten Dohnke

Voor innerlijke transformatie, genezing en spirituele groei.
Ervaar een diepe verbinding met het leven, met je energie en je bronnen.

Tao zomerretraite

 • 10-16 juli 2023

 • Conferentieoord De Poort, Groesbeek, Nederland

 • Voor kosten, zie informatie hierna

 • merelle@hanamanah.nl

 • 0031 628178076

Genieten als tijdens een vakantie

Reeds 19 jaar organiseert Carsten jaarlijks uitverkochte Kan & Li retraites in Duitsland. Twee jaar geleden voor het eerst in Nederland en nu lijkt het al een traditie te worden! Geniet van een week van meditatie, zelfheling en vitaliteit vlakbij Nijmegen in conferentieoord De Poort.

Tijdens deze zomerretraite willen we ons lichaam soepel en levendig laten worden, ons hart openen en in een innerlijke stilte aankomen. Vanuit deze verbinding met onszelf en met het leven ervaren we de meditaties van de Innerlijke Alchemie – een uiterst effectieve methode voor genezing, welzijn, innerlijke kracht en het openen van ons potentieel.

Lichaams- en ademhalingsoefeningen in de natuur, stiltemeditaties en helende mantrasessies ronden elke dag af en ondersteunen de geleide Innerlijke Alchemie meditaties.

Meld je nu aan

Voor wie?

De hele week bestaat uit drie delen:

Deel 1 en deel 2 zijn zeer geschikt voor mensen met geen of weinig ervaring

Deel 3 met Kan & Li is geschikt voor de mensen die deel 1 en 2 hebben gevolgd én voor ervaren mensen (op zijn minst 2 jaar of meer ervaring in taoïstische praktijken, innerlijke Qigong, andere meditatie of langere stilte retraites).

Onze retraite bestaat uit 3 delen.

Deel 1/2 is zeer geschikt voor mensen met geen of weinig ervaring.

Voor deel 3, met Kan & Li, is ervaring in Inner Qigong vereist of dat je ook deel 1 en 2 hebt gevolgd.
Zie onderaan voor meer informatie, of vraag even na bij Carsten
Carsten-dohnke(at)tao-hamburg.com

Deel 1 (10-11 juli): De fusie van de 5 elementen I en de qigong van “De 8 stukken brokaat”

Je kunt hier de lasten en zorgen van het dagelijkse leven direct achter je laten en een diepe innerlijke vrede ervaren. De praktijken van de “Interne Alchemie” vormen de kern van de Taoïstische meditatie en laten je een diepe innerlijke transformatie ervaren. In de Fusie van de 5 Elementen I, beweeg, verfijn en concentreer je de Qi van je innerlijke organen met behulp van je geest tot een innerlijke parel van licht. Er ontstaat een diepe staat van zijn, vrede en het gevoel gevoed te worden. Je versterkt en zuivert je innerlijke organen en kunt je bevrijden van oude emotionele problemen.

De beoefening van de Fusie wordt aangevuld met de Qigong klassieker de “De 8 stukken brokaat”. In combinatie met meditaties van zelfacceptatie en het omarmen van de interne organen kun je zo “echt bij jezelf en in je lichaam komen”. De Qigong-vorm van de “acht stukken brokaat” boeit door zijn eenvoud. Het verdiept je ademhaling, opent je meridianen en masseert de ruimte in de gewrichten. Bovendien verbinden de bewegingen je Qi met het grotere energieveld van de natuur – een belangrijke voorwaarde voor de meditaties van de innerlijke alchemie.

Deel 3 (13-16 juli)
Hogere interne Alchemie – Kan & Li 

De meditatie van “Kan & Li” (water en vuur) behoort tot de hogere praktijken van de innerlijke alchemie. In “Kan en Li” versmelt de liefde van ons hart met de energie van de nieren en het libido – “vuur en water verenigd”, zoals de Taoïsten zeggen.

Het bevordert niet alleen in hoge mate de geestelijke groei, maar vertraagt ook het verouderingsproces.  Hierdoor ontstaat een fijne Qi die elk van je cellen voedt en verjongt als een “innerlijke stoom” van binnenuit en je naar hogere bewustzijnstoestanden voert. Diepe innerlijke contemplatie en stilte, de ontbinding van het fysieke lichaam en innerlijke genezing zijn de centrale thema’s.

In de Interne Alchemie van de Tao is de beoefening van “Kan & Li” de basis voor de ontwikkeling van hogere vormen van bewustzijn. Het werd door de oude alchemisten het innerlijke huwelijk van ziel en geest of de vereniging van hemel en aarde genoemd.

Kan & Li in de puurste vorm

Wat misschien opvalt voor de kenners is dat er niet gesproken wordt over Lesser, Greater en Greatest Kan & Li. Door de persoonlijke trainingen van Carsten, zijn bedrevenheid als leraar en eigen ontwikkeling in de Tao, is er een mooie complete retraite ontstaan waar iedereen – ongeacht zijn ervaring – zélf het diepe effect van deze gevorderde training kan ervaren.

In de eerste 3 dagen van de retraite bouwt Carsten alles mooi en rustig op. Daarom is er geen specifieke ervaring met Tao of Qigong vereist, wel ongeveer 2 jaar ervaring met lichaamswerk of (stilte)meditatie.

Kan & Li

Kan & Li staat ook wel bekend als een (ver)gevorderde training binnen de Tao. Deze training heeft een diep effect op het fysieke lichaam maar belangrijker nog op spiritueel niveau. Een hogere staat van bewustzijn en een dieper contact met het leven.

Traditioneel bestaat de Kan & Li training voor het overgrote gedeelte uit het je eigen maken en inslijten van technieken en procedures. Dit is een intens proces en pas als je dat beheerst kunnen de diepe effecten ervan voelbaar worden. Dit is iets waar Carsten tijdens zijn eigen onderricht tegenaan liep. Hij heeft een eigen aanpak ontwikkeld met overvolle retraites tot gevolg.

Deel 2 (12 juli) Fusie van de 5 elementen II en III, Compassie meditatie

In Fusie II-III leer je de meditatie langs de creatieve cyclus, waarin je positieve energieën uit jouw organen samensmelten tot een staat van compassie. Bovendien open je met behulp van de innerlijke lichtparel het centrale kanaal en andere belangrijke energiebanen die leiden tot innerlijk evenwicht. Bovendien stellen ze je in staat de krachten van de kosmos in te ademen en zo je cellen te voeden als een “interne download”.

Deze eerste stap van Interne Alchemie is makkelijker dan het lijkt. Het leidt tot een diep innerlijk evenwicht – in een vorm die veel mensen alleen kennen als een herinnering aan zorgeloze kinderdagen.

Voorwaarden voor deelname aan deel 1 en 2

Geen specifieke ervaring in Tao en Qigong vereist, wel een basis in lichaamswerk en meditatie.

Deel 1 en 2 zijn zéér toegankelijk. Het leidt tot een diep innerlijk evenwicht – in een vorm die veel mensen alleen maar kennen als een herinnering aan een zorgeloze kindertijd.

Voorwaarden voor deelname aan deel 3 – Kan en Li:

Deelname aan deel 1 en 2 en/of ervaring in Taoïstische praktijken, innerlijke Qigong, andere meditatie of langere stille retraites.

Neem gerust contact met ons op als je vragen over de inhoud of de lessen hebt:

dewi.dewaele(at)gmail.com

carsten-dohnke(at)tao-hamburg.com

Meer over de visie van Carsten

Als je meer wilt weten over de visie van Carsten op het lesgeven en de Kan & Li, kijk dan naar dit webinar van mei 2022. Er staat ook een healing session op die door veel mensen érg wordt gewaardeerd.

“Elke middag geeft Carsten een Tao healing sessie met mantra’s voor alle deelnemers. Dit laat je toe om echt aan te komen, oude angsten op te lossen en nieuw vertrouwen in het leven te ervaren.”

De investering

Je kunt verschillende keuzes maken:

 • 7 dagen, deel 1, 2 en 3: € 690,- vroegboekkorting € 590,- (als jouw aanmelding uiterlijk 30 april binnen is)

 • 2 dagen, alleen blok 1: € 205,-

 • 3 dagen, blok 1 en 2: € 305,-

 • 5 dagen, blok 2 en 3: € 545,-

Als je mee wilt doen aan het blok Kan & Li, adviseren we je om de hele week mee te doen.

Er is geen vroegboekkorting als je inschrijft voor een deel van de training. Zodra jouw aanmelding binnen is, ontvang je een factuur. Pas als jouw factuur binnen de daarvoor gestelde termijn is betaald is jouw deelname zeker.

Bij overschrijding van de betalingstermijn op de factuur, vervalt de vroegboekkorting.

Annuleringsregeling

De annuleringskosten voor annuleringen tot aan de “earlybirdgrens”  bedragen €40,-, daarna €80,-.

Vanaf 4 weken tot 14 dagen vooraf 50% van het cursusgeld, tenzij je een vervangende deelnemer kan vinden.

Vanaf 14 dagen voor aanvang is het volledige cursusgeld verschuldigd als er geen vervangende deelnemer is.

De deelname is op eigen risico.

Investering verblijf

Het verblijf moet je apart boeken bij conferentieoord De Poort. Zodra dit mogelijk is zal er hier een link verschijnen en als je je al hebt aangemeld, krijg je een e-mail met de link naar de boekingspagina. De verblijfskosten zullen zichtbaar in rekening worden gebracht en zijn afhankelijk van de gekozen opties.

Soort kamer:1 persoons kamer       2 persoons kamer

2 dagen           n.n.b.                                 n.n.b.

3 dagen           n.n.b.                                 n.n.b.

5 dagen           n.n.b.                                 n.n.b.

7 dagen           n.n.b                                  n.n.b.

De locatie

Deze week zijn we te gast bij conferentiecentrum De Poort in Groesbeek

De Poort, in de buurt van Nijmegen, bevindt zich in het groen te midden van de bossen waar het heel rustig is. De Poort zal ook de catering gedurende de hele week verzorgen.

Data en tijden

We beginnen op 10 juli om 10:00 uur en eindigen op 16 juli om 17:00 uur. De tijden voor ontbijt, lunch en diner spreken we in onderling overleg af. De lestijden zijn tussen 10:00-13:30 en 16:00-19:00. Er zal ongeveer 6 uur les per dag zijn. De tijden kunnen veranderen nadat we details weten over de tijd voor lunch en diner.

Taal

Carsten zal de hele week in het Engels lesgeven.

Praktische informatie

Als je meer praktische informatie zoekt, kun je bellen of mailen:

Email: merelle(at)hanamanah.nl

Tel: 0031 628178076

Carsten Dohnke & Dewi de Waele

De leraar

Carsten Dohnke verkent traditionele en hedendaagse manieren om een diepe verbinding tussen lichaam en geest te maken. Zijn manier van lesgeven komt voort uit de mystieke Weg van de Tao. Hij is in staat mensen dichter bij hun hart te brengen, bij wie ze werkelijk zijn. Hij is ervan overtuigd dat de Tao niet iets is dat ver weg ligt, het is het leven zélf dat zich voortdurend creatief ontvouwt.

Hij wil de Tao voor iedereen tastbaar maken, en tools aanreiken voor ons dagelijks leven, geluk, gezondheid en innerlijke groei; Zijn trainingen hebben steeds focus op wat ons moderne leven en de wereld van nu nodig heeft, tegelijk steeds toegewijd aan de oude wijsheidstradities.

Carsten creëert een veilig en inspirerend energieveld, waar ieder zich in eigen tempo kan ontwikkelen. Zijn teachings belichamen groei op verschillende niveaus – fysiek, emotioneel en spiritueel. Horizontaal verandert onze blik op onszelf, onze problemen, de buitenwereld, en verticaal op hemel en aarde en uiteindelijk op oneindigheid.

Hij is senior Universal Tao en Inner Alchemy instructor en heeft de laatste 30 jaar qigong-leraren en beoefenaars opgeleid.

Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring in Taoïstische praktijken, meditatie, Qigong en vechtkunst. Hij studeerde 4 jaar bij Shaolin-meesters in China, heeft een universitaire graad in Chinese studies en bracht vele jaren door met wereldberoemde Qigong- en Tao-meesters zoals Master Li Junfeng. Sinds meer dan 20 jaar en nog steeds, assisteert en vertaalt hij voor Master Mantak Chia (Universal Tao).

Hij studeerde ook westerse wetenschappen, anatomie, therapiewerk en filosofie.

Tijdens de Tao Zomerretraite wordt Carsten geassisteerd door zijn partner Dewi De Waele.

Dewi geeft Qigonglessen in Duitsland en Nederland.

Sinds 2015 ondersteunt ze de cursussen, retraites en lerarenopleidingen van Tao Hamburg in Duitsland, België en Nederland.
Dewi’s lessen komen voort uit een ondersteunende yin-ruimte (gevoel van stilte en rust) waardoor de deelnemers zich rustig, veilig en geïnspireerd kunnen voelen tijdens hun reis naar hun innerlijke kern.

Geïnspireerd door haar reizen en (stilte) retraites in Azië, gecombineerd met haar basis in beweging en therapie, streeft ze naar een compassievolle aanwezigheid die de groep ondersteunt.

Meld je nu aan

Deelname- en annuleringsvoorwaarden

 • Het aantal deelnemers is beperkt.

 • Inschrijvingen zullen in aanmerking worden genomen in de volgorde van ontvangst van de betaling. Je bent dus pas definitief ingeschreven ná betaling.

 • De annuleringskosten voor annuleringen tot aan de “earlybirdgrens”  bedragen €40,-, daarna €80,-.

  Vanaf 4 weken tot 14 dagen vooraf 50% van het cursusgeld, tenzij je een vervangende deelnemer kan vinden.

  Vanaf 14 dagen voor aanvang is het volledige cursusgeld verschuldigd als er geen vervangende deelnemer is. De deelname is op eigen risico.

Tao zomerretraite met Carsten Dohnke